Департамент "География" при НИГГГ – БАН взе участие в V-ти Географски фестивал

Български географски фестивал се проведе за пета поредна година. За краткия период на своето съществуване той се утвърди като най-мащабното събитие в България, популяризиращо науките за Земята. От първото издание на фестивала, през 2015 г. в гр. Ямбол, Националният Институт по Геофизика, Геодезия и География към Българската Академия на Науките (НИГГГ – БАН) е партньор в организирането и провеждането му.

Тази година фестивалът се проведе в гр. Стара Загора на 20-ти и 21-ви април и регистрира рекорден брой участници – над 600 ученици, студенти, университетски преподаватели, учени и любители на географията. Служители на Департамент "География" представиха научно-изследователската и публикационна дейност на звеното на специално изграден рекламен щанд. Участието на НИГГГ – БАН във фестивала тази година е посветено на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките.

По време на официалното откриване в Държавната опера, приветствие от името на географското звено, по случай петото издание на фестивала, отправи доц. д-р Стоян Недков, научен секретар на НИГГГ – БАН. Доц. Недков пожела успех на участниците в състезанията на фестивала и обеща на учениците, че географската колегия ще ги очаква на банките в университета, а след това в Българската академия на науките и във всички други разнообразни поприща, които географската наука предоставя.

След официалното откриване на фестивала бяха представени 3 географски презентации, едната от които на доц. Стоян Недков. Той разказа на разнообразната публика какво представляват екосистемните услуги и как можем да живеем в хармония с природата.

Програмата на фестивала тази година включваше 21 разнообразни събития – състезание "Географиада" за ученически отбори, "Географски куиз" за студенти, премиера на филм за континента Антарктида, представяне на нова специалност в Геолого-географски факултет на СУ "Св. Климент Охридски”, семинар за учители, обучение за работа с Map Creator, фото изложби и много други.

1 /4
2 / 4
3 / 4
4 / 4